11 tips før du sender søknad om forbrukslån

Vurderer du å søke om forbrukslån? Tenker du at et forbrukslån kan hjelpe deg gjennom en økonomisk krise? Her er 11 råd du kan vurdere før du tar opp forbrukslånet.

Kredittverdighet

Det er viktig å ha god kredittverdighet når du søker om forbrukslån. Hvis du har vært slepphendt med å betale vil det være svært vanskelig å få lånet. Hvis du har svekket kredittverdighet, men likevel er avhengig av et lån, så er det lettere å få forbrukslån med sikkerhet, enn et forbrukslån uten sikkerhet.

Sikkerhet

Lån med sikkerhet er billigere enn forbrukslån uten sikkerhet. Hvis du har noe du kan stille som sikkerhet for lånegiveren, vil du få et langt billigere lån enn om du ikke stiller sikkerhet. Et hus, en bil, ei hytte eller arvesølvet kan fungere som sikkerhet for lånet. Snakk med finansinstitusjonen du vurderer å låne av for å høre hva de synes om ditt forslag til sikkerhet for lånet.

Skatt

Husk at det er 28% skattefradrag på rentene du får på forbrukslånet. Det betyr at for hver 1000-lapp du betaler i renter, vil 280 kroner bli gitt i skattelette. Skatteletten er en slags gave fra staten. Dermed har lånet kun kostet deg 720 kroner. For å få skattefradraget på 28% for rentene på lånet, forutsettes det selvsagt at du har en skattbar inntekt.

Bruk av forbrukslånet

Hva skal du bruke forbrukslånet på? Er du helt sikker på at du trenger det nå, og at du ikke kan vente en stund før du tar det? Husk at opptak av et forbrukslån er en forpliktelse, og den bør du oppfylle.

Tilbakebetaling

Vil du ha råd til å betale tilbake forbrukslånet? Hvordan ser den fremtidige arbeidssituasjonen din ut? Har du feriepenger tilgode? Tenk nøye gjennom hvordan du skal betale tilbake lånet, hvis ikke kan du ende i økonomisk uføre.

Renter og omkostninger

Her er det fort å surre med forskjellen på nominell og effektiv rente. Hva er effektiv rente? Det er den effektive renten som er viktig for deg, fordi det er den som gir den faktiske kostnaden på lånet. Både gebyrer og andre omkostninger på lånet er regnet inn i den effektive renta. Hvis du skal sammenligne tilbud er det derfor viktig at det er den effektive renta du går ut fra.

Tap

Tenk gjennom hva du kan tape. Hvis du tar opp et forbrukslån og stiller bilen din som sikkerhet, hva vil skje om du av en eller annen grunn ikke klarer å betale tilbake lånet? Vil tap av bilen føre til at du kan miste jobben?

Forsikring

Har du mulighet for å kjøpe en forsikring på forbrukslånet? De fleste lånegivere tilbyr deg å forsikre forbrukslånet. Forsikring koster litt ekstra, men samtidig sikrer den at du kan få “ettergitt” lån ved personlig uføre. Man vet aldri hva fremtiden bringer, og skulle du havne i en ulykke blir det svært uheldig å sitte med stor gjeld. Sjekk derfor om forbrukslånet har en forsikringsordning.

Andre muligheter for lån

Er forbrukslån den eneste løsningen? Er det mulig å spørre familie eller venner om de kan stille noen penger til disposisjon for en kort periode? Hvis du får et lån av nære venner eller familie, er det meget viktig at dere planlegger hvordan lånet skal gis og tilbakebetales på forhånd. Et lån fra kjære er ikke verdt tap av vennskap.

Økonomien

Er situasjonen rundt deg, dvs i jobben din og privat, god nok til at du kan ta på deg et lån nå, eller bør du vente til bedre tider?

Vaner

Er det noe du kan gjøre med vanene dine, slik at du ikke trenger å ta opp forbrukslån? Kan du spare inn på noe som er unødvendig? Hvis du har mistet endel av inntekten din, kan det være svært uheldig å dra på seg gjeld for å fortsette med samme vane. Forsøk heller å spe på inntekten din med andre metoder hvis dette er tilfellet.