Hvordan få søknad om forbrukslån innvilget?

En del nordmenn opplever å få avslag på søknaden sin om forbrukslån. Det er ikke alltid like lett å vite hvorfor det blir sånn. Vi skal derfor se på hvilke minstekrav de fleste långiverne har for å innvilge slike lån. Dette innebærer også hva du selv kan gjøre for å øke sjansene dine for å få lånet innvilget. Selv om det skulle bli kroken på døra fra en långiver, er det mulig å søke hos andre tilbydere.

Minstekrav for å få innvilget lån uten kreditt i Norge:

  • Alder på 18 år eller mer
  • Bosted i Norge
  • Fast inntekt
  • Kredittsjekk

Minstekrav for forbrukslån

Som du kan se av listen ovenfor finnes det noen standard kriterier for å få innvilget denne typen lån her til lands. Det første er at du er nødt til å være myndig, dvs. over 18 år. Det skal dog sies at det sjeldent gis lån til personer under 21 år, eller personer over 70 år. Det er også ofte et krav om at du må ha bodd og oppholdt deg i Norge de siste tre årene.

Det er også et krav om at du må ha en form for fast inntekt. På den måten ser banken at du har mulighet til å betale ned lånet på sikt. Hvor mye og hvilken type inntekt du må ha, for å få lån, varierer fra bank til bank. Det siste kravet er en kredittsjekk som alle banker er pålagt å ta. Her sjekker de blant annet om du har noe tidligere betalingsanmerkninger.

  • Sjekk at du innfrir minstekravene før du søker om lån.
  • Tilbyderne av lån kan ha flere krav i tillegg til minstekravene.
  • Undersøk mulighetene hos flere banker.

Fast inntekt

Ved å være over 18 år og statsborger i Norge er du allerede godt på vei. Da står vi igjen med fast inntekt og kredittsjekken for å få innvilget lånet. La oss se på inntekten først. Har du ikke fast inntekt blir det vanskelig å få innvilget et hvilket som helst lån. Det kan derfor være lurt å skaffe seg en jobb, hvis du ikke har det. Da kan det hende du slipper å søke om forbrukslån også.

Du har jobb, men tjener for lite til å få innvilget lånet. Da kan det være en mulighet å skaffe seg en deltidsjobb ved siden av, eller søke om et mindre lån. Mindre lån er også generelt lettere å få innvilget enn større lån. Noen banker tilbyr også lån til de uten fast inntekt. Dette kan være for eks; til folk på uføretrygd eller arbeidsledige med en medlångiver. Det er imidlertid ikke anbefalt å låne penger uten fast inntekt.

Kredittsjekk

Kredittsjekk gjøres av alle seriøse tilbydere av lån her i landet. Du vil få et brev om at banken du har søkt lån hos, har gjort en kredittsjekk av deg. Dette er de nødt til å informere deg om. Har du tidligere ubetalt gjeld, vil banken finne ut dette når de gjør denne sjekken. Særlig inkassokrav teller negativt her. Det kan komme av tidligere ubetalte lån eller regninger. Her er bankene nådeløse og avslagene kommer fort.

Kredittscoren din regnes ut på bakgrunn av følgende variabler.

  • Alder – er du i en «betalingsvillig» alder?
  • Inntekt – har du en stabil inntekt? Er den varierende eller synkende?
  • Flytting – har du bodd på samme sted over lengre tid? Eller flytter du ofte?
  • Gjeld – har du tidligere betalingsanmerkninger eller inkassosaker?
  • Yrke – jobber du via et enkeltmannsforetak?

Kredittscoren du får oppgitt i brevet ditt, vil variere ut ifra hvilke kriterier som blir lagt til grunn for vurderingen. Det finnes også flere selskaper som driver med kredittsjekking. Det vil derfor være vanlig at de legger vekt på ulike ting i sine modeller. Derfor kan du ende opp med å få avslag fra et selskap, men innvilget hos et annet. Dette er viktig å være klar over når du søker om et forbrukslån.

Forbrukslån – er det lurt?

Det skal ikke legges under en stol at gjeldsgraden i Norge er høy. Forbrukslån er med på å dra opp denne, sammen med boliglån. De fleste av oss, ønsker vel ikke å havne på Luksusfellen i et siste forsøk på redde egen økonomi fra ruin. Det er derfor viktig å være oppmerksom på at det kan medføre store utgifter hvis lånet misligholdes. Legg en plan for hvordan du vil bruke pengene og hvordan du skal betale de tilbake.

Bruker du pengene på raske biler og drinker på byen, blir det vanskelig å betale de tilbake igjen. Det kan også være fristende å ta opp et nytt forbrukslån for å betale ned på et annet. Da er det nok bedre å prøve å refinansiere lånet slik at du får gunstigere rentebetingelser. Å ha et forbrukslån trenger ikke å tynge økonomien din så lenge du har en god plan for bruken av pengene og nedbetalingen i ettertid.

Oppsummering

Vi har prøvd å gi noen enkle tips og råd om hvordan det kan være lettere å få innvilget et forbrukslån. Hver enkelt sak er unik, så det er ikke alltid like lett å skjønne hvorfor en får avslag. Men, har du som en hovedregel en stabil fast inntekt og ingen betalingsanmerkninger, er mulighetene gode for å få innvilget lånet. Men trenger du egentlig det lånet? Det er lov å tenke seg om to ganger før du sender søknaden.